Ağızdaki bakteriler ‘gelecekteki bunama riskinizi belirliyor olabilir’

BBC

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre insanların ağızlarındaki bakteriler, yaş aldıkça gelecekteki beyin fonksiyonlarıyla ilgili ipuçları verebilir.

Exeter Üniversitesi’nin liderliğinde yapılan çalışmada, belirli bakteri türlerinin daha iyi hafıza ve dikkatle, diğerlerinin de Alzheimer ve beyin sağlığındaki diğer sorunlarla ilişkili olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibinin başındaki uzman Dr. Joanna L’Heureux “Sorun yaşamaya başlamadan ya da teşhis için doktora gitmeyi düşünmeden önce bile Alzheimer geniniz olup olmadığını tahmin edecek durumda olabiliriz” dedi.

Araştırma henüz ilk aşamada, ancak uzmanlar şu anda, nitrat yönünden zengin yeşil yapraklı gıdalar gibi belirli sağlıklı yiyeceklerin, belirli bakterilerin oluşumunu artırıp artırmayacağını inceliyor.

BBC Araştırmaya 50 yaşın üzerindeki 100’den fazla gönüllü katıldı.

Çalışmaya katılan uzmanlardan Prof. Anne Corbett’e göre “Araştırmanın etkileri büyük”.

“Belirli bakteriler beyin işlevlerini desteklerken bazıları da gerilemeye yol açıyor. Ağızdaki bakteri dengesini değiştirecek tedaviler, bunamayı önlemede çözümün bir kısmı olabilir. Beslenme alışkanlıklarında değişiklikler, prebiyotikler ya da ağız hijyeninde değişikliklerle ve hatta hedefe yönelik tedavilerle bu olabilir.”

Çalışmada, bir başka çalışma için zaten bilişsel testlere tabi tutulmuş 50 yaşın üzerinde 115 gönüllü kullanıldı.

Araştırmacılar, gönüllüleri beyin işlevlerinde sorun olmayanlar ve orta dereceli bilişsel sorunları olanlar şeklinde ikiye ayırdı.

Her iki gruptaki katılımcılar da kullandıkları ağız yıkama sıvılarından örnek yolladı ve bu numuneler incelendi.

  • Beyni ve hafızayı güçlendirmenin yolları
BBC Çalışmaya katılan gönüllüler, ağızlarını yıkadıkları sıvıyı gönderdi ve bu sıvılar incelendi.

Üniversite, ağızlarında yoğun bir şekilde Neisseria ve haemofil bakterileri bulunanların daha iyi hafızaları, dikkatleri ve karmaşık görevleri gerçekleştirme kabiliyetleri olduğunu belirledi.

Ancak Dr. L’Heureux, Porpiromonas bakterisi olan bireylerde daha çok hafıza sorunları olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Düşük nitrat oranlarıyla bağlantılı Prevotella adlı bakteri grubunun ise Alzheimer hastalığının risk genini taşıyanlarda daha çok görüldüğünü belirtti.

Dr. L’Heureux, “Kırmızı pancar gibi şeyleri yemenizi tavsiye ediyoruz. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, roka, marul, çok fazla salata. Alkol ve çok fazla işlemden geçmiş şekerli gıdalardan da uzak durmanızı öneriyoruz” dedi.

Yeşil yapraklı sebzeler, en büyük doğal nitrat kaynaklarından biri.

  • ‘Demans riskini artıran 14 sağlık sorunu tedavi edilirse vakaların yarıya yakını önlenebilir’
  • Landais Alzheimer: Herkesin demans hastası olduğu köy
  • Yeni bir araştırmaya göre pandemi, 50 yaş üstü kişilerin beyin sağlığını olumsuz etkilemiş olabilir

Related Posts

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Analig Atletizm Grup Şampiyonası heyecanı Denizli’de yaşandı

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti Albayrak Atletizm Sahasında 10 ilden 350 sporcunun mücadele ettiği şampiyona sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı

İstanbul’da gerçekleştirilen SAP BTP Summit’te, SAP’nin yapay zeka destekli iş uygulamalarını ve süreçlerini oluşturmak, entegre etmek, otomatikleştirmek ve genişletmek için geliştirilmiş platformu BTP (Business Technology Platform) üzerindeki …

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.

Yapay zeka artık zihnimizi okuyacak: Bilim insanları çığır açtı

Bilim insanlarından çığır açacak yeni buluş geldi. Hayatın her alanına giren yapay zeka artık zihinlerimizi de okuyacak.

Cihazlarınız ıslanınca aslında ne oluyor? İşte yanlış bilinen doğrular

İnternetteki forumlarda ıslanan cihazı kurutma tavsiyeleriyle dolu olsa da; sıvı koruması ve tamiratla ilgili sorunlu efsaneler, tüketiciler için gerçeği kurgudan ayırmayı zorlaştırıyor.