Büyükelçilikte “Çok Dilli Çocuk Yetiştirmeye Bilimsel Bir Yaklaşım” konferansı düzenlendi

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği’nde Dil ve Eğitim Konusunda Konferans Düzenlendi

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Viyana YEE işbirliğiyle düzenlenen konferansta Krems Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Filiz Keser Aschenberger, Yunus Emre Enstitüsü’nün önemli konularından birinin dil olduğunu vurguladı. Türkçenin dünyaya yayılmasının hedeflendiğini belirten Aschenberger, dil ve çok dilli eğitimin önemine dikkat çekeceklerini ifade etti.

Dilin sadece iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda dünyayı anlama ve tanımlama aracı olduğunu belirten Aschenberger, dilin karmaşık ve çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Her kültürden çocuğun, fiziksel engel olmadığı sürece ana dilini en iyi şekilde öğrenebileceğini belirten Aschenberger, bebeklerin doğdukları ortamda duydukları dili kolayca öğrendiğini aktardı.

Çocuklarda dil öğreniminin bir kazanım olarak değerlendirildiğini belirten Aschenberger, dil edinmek için özel bir eğitim gerekmeksizin çocuklarda dil öğreniminin doğal ve dinamik bir süreç olduğunu vurguladı.

Beyindeki esneklik nedeniyle, 7 yaşından önce çocukların çok hızlı bir şekilde dil edindiğini belirten Aschenberger, ikinci dilin öğrenilmesi için en uygun dönemin okul öncesi olduğunu ancak 8 yaş ve ergenlik döneminde de çocukların ikinci dili öğrenmede zorluk yaşamadığını ifade etti.

“Çok Dillilik Avrupa’da Olumsuz Görülüyor”

Çok dilliliğin büyük bir avantaj olması gerekirken, bazı Avrupa ülkelerinde siyasi yaklaşımlar sebebiyle ne yazık ki dezavantaja dönüştüğünü belirten Aschenberger, çocukların ana dillerini iyi konuşmalarının özgüvenlerini artıracağına dikkat çekti. Çok dilli eğitimin ya eşzamanlı ya da önce ana dil sonra toplum dili olarak ardışık şekilde yapılmasına değinen Aschenberger, çok dilliliğin bilişsel, akademik ve sosyal açıdan avantaj sağladığını belirtti.

İki dil bilmekle ilgili faydalara değinen Aschenberger, iki dili bilen çocukların sosyal becerilerinin artmasını sağladığını ve farklı sosyal ortamlara kolayca adapte olabilme becerisi kazandıklarını söyledi.

Dil eğitimiyle ilgili toplumda doğru kabul edilen yanlışlara da değinen Aschenberger, çocukların iki dile maruz kalmasının geç konuşmaya yol açmayacağını, aynı aileden çok dilli bir ortamda büyüyen çocukların da aynı beceriye sahip olabileceğini belirtti.

Related Posts

Saraçhane protestolarında 14 gencin tahliye talebine ret!

Saraçhane eylemleri sırasında ”Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan 14 genç ve 2 tutuksuz hakkında iddianame hazırlandı. Gençlerin ilk İlk duruşması 30 Mayıs’ta Silivri’de görülecek. Tensip aşamasında hakim, gençlerin tahliye talebini reddederek, duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

2024’te trafik kazalarında 6 bin 352 kişi hayatını kaybetti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kara yolu ağında 2024 yılında 1 milyon 444 bin 27 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 6 bin 352 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Tarihler çakıştı: AKP’den vekillere ‘hacca gitmeyin’ uyarısı

AKP TBMM Grubu, Hac vazifesi için Suudi Arabistan’a gitmeyi planlayan vekillerin, Meclis Başkanlığı seçim sürecine tam katılım sağlamaları gerekçesiyle uyararak ertelemelerini istedi.

Bakan Kurum başkanlığında İstanbul’da kentsel dönüşüm zirvesi: Belediyelere ortak mücadele çağrısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan ve 39 ilçenin belediye başkanlarının davet edildiği, İstanbul Valiliği’nde yarın düzenlenecek Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde belediyelere ortak mücadele çağrısı yapacak.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

Saldırıların ardından eğitime ara verildi

Hindistan’ın saldırısının ardından Pakistan’da eğitime ara verildi