ABD’den Çin’e darbe! Ticaret Bakanlığı DeepSeek’i yasakladı…


ABD Ticaret Bakanlığı, DeepSeek Kullanımını Yasakladı

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve veri gizliliği endişeleri nedeniyle Çin merkezli yapay zekâ modeli DeepSeek’in hükümet cihazlarında kullanımını yasakladı.

Çalışanlara gönderilen bir uyarıda, DeepSeek’e tam erişimin engellendiği ve ABD’li yetkililerin, Çin Komünist Partisi’nin hassas verilere erişme riskine dikkat çektiği belirtildi. Bu karar, ABD ile Çin arasındaki teknolojik rekabeti yeni bir boyuta taşıdı.

DeepSeek’e Engeli Getiriliyor

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı, personele gönderdiği toplu bir e-postayla, “Çin merkezli DeepSeek’in tüm devlet ekipmanlarında kullanımının yasaklandığını” duyurdu. Çalışanlardan, bu yapay zekâ modeline ait uygulama, masaüstü programı veya web sitelerine erişmemeleri istendi. Yasak konusunda diğer hükümet birimlerinin de nasıl etkileneceği ise henüz net değil.

Veri Güvenliği ve ÇKP Endişesi

DeepSeek’in düşük maliyetli modelleri, Ocak ayında küresel piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu ve ABD’li yetkilileri veri gizliliği tehlikesine karşı tetikledi. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyeleri Josh Gottheimer ve Darin LaHood, Şubat ayında DeepSeek’i yasaklayan bir yasa tasarısı sunarak, eyalet valilerine çağrıda bulundu. İkili, DeepSeek’in kullanıcıların bilgilerini Çin Komünist Partisi ile paylaştığı konusunda uyarılarda bulundu.

Eyaletlerden Tepki

Yasağa destek, eyaletlerden de gelmeye devam ediyor. Virginia, Teksas ve New York gibi eyaletler, DeepSeek’i devlet cihazlarından men ederken, 21 eyalet başsavcısı ulusal düzenlemeler için Kongre’ye çağrıda bulundu.

Teknolojik üstünlük mücadelesinde DeepSeek, ABD için ekonomik ve güvenlik açısından bir tehdit olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu adımın Çin-ABD rekabetinde yeni bir dönüm noktası olabileceğini belirtiyor.


Related Posts

Köpekler neden dışkı yer?

Bazı hayvanlar ya kendi dışkılarını ya da başka hayvanların dışkılarını yiyebilir. Tüm köpeklerin ise yaklaşık yarısı hayatlarının bir noktasında dışkı yemeyi dener. Peki bunu neden yaparlar?

Bilim adamları evrenin sonunu hesapladı: Beklenenden erken bitecek

Bilim adamları evrenin sonunun beklenen daha erken olacağını öne sürdü.

Japonya ve Güney Kore’de neden telefonların kamerası sessize alınamıyor?

Akıllı telefonlarla fotoğraf çekerken çıkan “klik” sesi, Japonya’da hayatın sessiz anlarını bile delip geçiyor. Sanat galerilerinden tapınaklara, toplu taşıma araçlarından okul törenlerine kadar her yerde duyulan bu ses, kullanıcıların kendi tercihine bırakılamıyor.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.