Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir!

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sürecinde kardeşlerin ayrılmasının, çocukların duygusal gelişimi ve psikolojik sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken Yaşlarda Bağlanma Figürlerinin Kaybının Etkileri

Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sonrasında bazı çocukların ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ülkü, kardeşler arasında kurulan bağın stresli yaşam olaylarında koruyucu bir faktör olduğunu söyleyerek, boşanma sonrasında kardeşlerin ayrılmasının çocukların temel duygusal destek sistemlerinden birini kaybetmeleri anlamına geldiğini belirtti. Kardeşin yokluğunun çocuğun yalnızlık hissini artırabileceğini ve güvenli bağlanmayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Kardeşler Arasındaki Desteğin Önemi

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlerin birlikte büyümesinin çocukların duygusal dayanıklılığını artırdığını belirtti. Ortak yaşanmışlıkların ve birlikte geçirilen zamanın kardeşler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu ve bu bağın çocuğun kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağladığını açıkladı. Kardeşlerin birbirlerinin duygusal ‘sığınağı’ haline geldiğini ve bu durumun yalnızlık hissini azalttığını, empati becerisini güçlendirdiğini ve sağlıklı bağlanma gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Yabancılaşmayı Önlemek İçin İletişim Önemli

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ayrı büyüyen kardeşler arasında zamanla duygusal uzaklaşma ve yabancılaşmanın gözlemlenebileceğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ebeveynlerin veya bakım verenlerin kardeşler arasındaki iletişimi teşvik etmeleri gerektiğini belirterek, online görüşmelerin, ortak tatillerin ve mektuplaşmalar gibi etkinliklerin duygusal mesafeyi azaltabileceğini aktardı.

Kardeşlik Bağı ve Duygusal Gelişim

Çocukların boşanma ve kardeş ayrılığı sürecini algılama şekillerinin farklı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlik bağının akrabalıkla sınırlı olmadığını vurgulayarak, bu bağın çocukların duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

Ülkü, kardeşlerin ayrılmasının çocukları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, duygusal yansımaların farkında olmanın ve kardeşlik bağını korumanın önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanı uyardı: D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

Küresel ısınma kadınlarda kanser riskini artırıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yapılan araştırma, küresel ısınmanın meme, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri vakalarını ve kanser kaynaklı ölümleri artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, sıcaklık artışının özellikle kadınları daha savunmasız hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Mısır’da bir ilk: Yaşam Boyu Başarı Ödülü Haberal’a verildi

Prof. Dr. Mehmet Haberal Mısır’da ilk kez bir bilim insanına verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Glütensiz ürünleri yerken bir kez daha düşünün!

Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, glütensiz besinlerin bilinçsizce tüketilmesinin kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Özellikle işlenmiş glütensiz ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.