Tarım ve Orman Bakanlığı Güncel Sağlığı Tehlikeye Düşürebilecek Gıdalar Listesini Açıkladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ve “Taklit ve tağşiş” listelerini yeniledi.
Bakanlık yaptığı denetimlerde, dana eti diye at veya eşek eti yediren firmaları ve kıyma ile köfteye kanatlı eti karıştıranları tespit etti.
Liste, halkın tükettiği gıdalara dair önemli bir bilgilendirme yaparken, ekonomik zorluklar nedeniyle et almakta güçlük çekenlerin talebine uygun fiyatlı ürünler sunulabileceği de vurgulandı.
Adana’da Yapılan Denetimlerde Büyük Skandal
Bakanlık denetimleri sonucunda Adana’nın Yüreğir ve Seyhan ilçelerinde ve Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan firmalarda “Tek Tırnaklı Eti” tespit etti.
Denetimlerde uygunsuzluk içeren ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde “Sağlığı Tehlikeye Düşürebilecek Gıdalar” listesinde yayımlandı. Güncel listede yer alan firmalar ve uygunsuzluklar şunlar:
Adana’da iki firmaya ait 3 üründe, tek tırnaklı eti bulundu.
Yetsan Sanayi Sitesi Depo-Nurettin Sayğılı firmasının Kırmızı Et (parça) ürününde, Gül Kasabı-Ahmet Çalışkan, Parça Dana ve Eti Dana Kıyma ürünlerinde tek tırnaklı et tespit edildi.
Antalya’da da Benzer Bir Durum Tespit Edildi
Antalya’da bulunan Genç Kasap-Bekir Genç firmasının Çiğ Dana Köfte ürününde “Tek Tırnaklı Eti Tespiti” yapıldı.
‘Tek Tırnaklı Eti Tespiti’ Nedir?
Gıda sektöründe sıklıkla karşılaşılan “tek tırnaklı eti,” at, eşek ve katır gibi hayvanların etlerini ifade eder. Bu hayvanlar, doğaları gereği yalnızca tek tırnaklı hayvanlar kategorisine dahildir.
Bakanlık, yaptığı denetimlerle “taklit veya tağşiş” yapıldığı belirlenen ürünleri ve bu ürünleri sunan işletmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Son listede özellikle et ve et ürünlerinde yapılan uygunsuzluklar dikkat çekiyor.
‘Dana-kuzu Karışık Kıyma, Kıymalı Pide İç Harcı, Kırmızı Et Köfte, Dövme Sucuk, Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk’ gibi ürünlerde uygunsuzluk tespit edildi.
‘Taklit veya Tağşiş’ Listesi Açıklandı
Denetimlerde, Adana’nın Seyhan, Eskişehir’in Sivrihisar, Gaziantep’in Şahinbey, Isparta’nın Merkezi ve Mersin’in Mezitli ilçelerinde bulunan belirli firmalarda et ve et ürünlerinde uygunsuzluklar belirlendi.
Efeköy Et Ürünleri Mehmet Bırakoğlu firmasının ‘Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk’ ürününde ‘Kanatlı Eti Tespiti’ yapıldı.
Mert Kasap-Volkan Kartal firmasının ‘Dövme Sucuk’ ürününde ‘Sakatat (Kalp) Tespiti’ belirlendi.
Güvenal Köfte Ekmek-Serkan Demir firmasının ‘Kırmızı Et Köfte’ ürününde ‘Kanatlı Eti Tespiti’ yapıldı.
Sarıyer Börekçisi Ortaköy Kumpircisi-Muğdat Baştürk firmasının ‘Kıymalı Pide İç Harcı’ ürününde ‘Sakatat (Kalp-Taşlık) Tespiti’ bulundu.
Erçolak Gıda Hayvancılık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi-Mezitli Et-Balık firmasının ‘Dana-kuzu Karışık Kıyma‘ ürününde ‘Sakatat (Kalp) Tespiti’ yapıldı.