Türk pop müziğinin önde gelen isimlerinden Ayla Dikmen, 35. vefat yıldönümünde anılıyor

“Niksar’ın Fidanları”, “Aşk Defteri” ve “Anlamazdın”, gibi şarkılarıyla hatırlanan şarkıcı Ayla Dikmen, vefatının 35. yılında anılıyor.

Ali Rıza Dikmen ile Bedriye Dikmen çiftinin çocukları olarak 25 Mart 1944’te Kütahya’da dünyaya gelen Dikmen’in babası Ali Rıza Bey piyano ve ut, annesi Bedriye Hanım ise keman çalıyordu.

Dikmen, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra eğitimine Aydın Lisesi’nde devam etti ve okul korosuna katıldı.

Müzik öğretmeninin derlediği türküleri solist olarak koroda yorumlayan Dikmen, yabancı radyolarda dinleyerek öğrendiği İngilizce şarkıları da söylemeye başladı.

TBMM’de stenograf olarak görev yaptı

Liseden sonra Ankara Yüksek Ticari İlimler Akademisi’nde okuyan Dikmen, aynı zamanda TBMM’de stenograf olarak görev yaptı.

Sanatçı İlham Gencer, bir çay partisinde dinlediği Dikmen’i, müzikle profesyonel olarak ilgilenmesi için ikna etti.

Gencer’in yönlendirmesiyle profesyonel müzik yaşamına İstanbul’da Yavuz Özışık ile başlayan Dikmen, bir radyo programında tanıştığı Şerif Yüzbaşıoğlu’nun orkestrasında Parla Nur takma adıyla solist oldu.

Şarkıcı, Vasfi Uçaroğlu, Yurdaer Doğulu ve Kanat Gür’ün de yer aldığı orkestrayla 1964’te İkinci Boğaziçi Müzik Festivali’nde en başarılı şantöz seçildi.

“Niksar’ın Fidanları” ile birincilik elde etti

Ayla Dikmen, 1965 Balkan Melodileri Festivali’nde “Niksar’ın Fidanları” ile birincilik elde etti.

Yayınlanan her 45’liği büyük başarı elde eden Ayla Dikmen, 1970’li ve 1980’li yıllarda TRT’de pek çok müzik programında yer aldı.

“Niksar’ın Fidanları”, “Yanan Mum”, “Anlamazdın”, “Nereye”, “Aşk Defteri” ve “Zehir Gibi Aşkın Var” adlı şarkılarıyla tanınmaya başlayan sanatçı, 20 Ağustos 1990’da henüz 46 yaşındayken İzmir’de hayatını kaybetti.

Ayla Dikmen’in yayınladığı 45’likleri şöyle:

Ay Kız Adın Yamandır / Niksarın Fidanları (1965), Mühür Gözlüm / Merdiven (1965), Antonio / Kötü Bende Kaldı (1966), Ayrılık Şarkısı / Seninleyim (1968), Sensiz Yaşayamam / Nereye? (1971), Gençlik Gençlik / Sakın Karşımda Ağlama (1971), Yanan Mum / Al Yanaklım (1972), Asker Mektubu / Of Aman, Aman (1972), Kime Ne Düştü? / Hadi Gidelim (1973), Bir Gölge Gibi / Sevmeden Kimse Seni (1973), Sus Arkadaş / Sonsuz Keder (1973), Aşk Defteri / Öpücük (1974), Yolcu Yolunda Gerek / Kalbime Kanımla Yazdım Adını (1974), Çoban Pınarı / Ay Ay Ay (1974), Yeniden Seveceğim / Kim Dinler Sizi? (1974), Hu Bismillah / Anlamadın mı? (1975), Benim Kaderim Bu / Hadi İçelim (1975), Onu Bunu Bilmem Kararlıyım / İlk ve Son Aşkımsın (1975) (AA)

 

 

Related Posts

Dünyaca ünlü Bolşoy tiyatrosu İstanbul’a geliyor

Rusya’nın dünyaca ünlü Bolşoy Tiyatrosu, tarihinde ilk kez İstanbul’da sahne alacak. 26–30 Eylül 2025 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek turne kapsamında, Romeo ve Juliet ile Kuğu Gölü baleleri, Bolşoy Tiyatrosu Orkestrası eşliğinde sanatseverlerle buluşacak.

Harbiye’de Wardruna gecesi: Yeni albümle ilk kez

Nordik folk müziği grubu Wardruna, 9 Ağustos’ta Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne aldı. Grup, yeni albümleri “Birna”dan parçaları Türkiye’de ilk kez seslendirdi.

Bodrum’daki özel okullara sert tepki: ‘Kapatılsınlar’

Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan, özel okulların LGS ve YKS başarısızlığına dikkat çekerek, “Bodrum’da özel okullar kapatılsın!” çıkışı yaptı.

En çok ataması olan bölümler açıklandı: Okul biter bitmez hemen iş başı yapıyorlar

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih maratonu resmen başladı. Binlerce üniversite adayı, kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerine en uygun bölümü seçmeye çalışırken, özellikle 2 yıllık ön lisans programları yoğun ilgi görüyor. Hem kısa sürede mezun olma avantajı hem de iş bulma imkânlarının fazla olması nedeniyle 2 yıllık bölümler, öğrenciler tarafından dikkatle araştırılıyor. İşte ataması en yüksek olan bölümler…

Van’da Kültür Yolu Festivali; esnaf hareketlilikten memnun

Van’da Kültür Yolu Festivali; esnaf hareketlilikten memnun

Van’da Picasso’nun orijinal eserleri sergilendi

Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Van’da dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun orijinal eserlerinden oluşan özel bir sergi sanatseverlerle buluştu.