AB Delegasyonu’nun yeni Türkiye Büyükelçisi Thomas Ossowski: İlişkileri güçlendirme sürecindeyiz, vize sorunu öncelikli konu

Avrupa Birliği Delegasyonu’nun yeni Türkiye Büyükelçisi Thomas Ossowski, Türkiye’nin AB süreci ve vize sorunu gibi önemli konularda açıklamalarda bulunarak, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki kurmak istediğini ifade etti. 

Ekim ayında Avrupa Birliği Delegasyonu’nun Türkiye Büyükelçisi olarak göreve başlayan Ossowski, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri güçlendirme sürecindeyiz. Bu stratejik, politik, dış ilişkiler ve güvenlik alanlarında diyaloğu da kapsıyor. Jeopolitik olarak Türkiye çok önemli bir oyuncu haline geldi. Sadece Akdeniz bölgesinde değil bunun da ötesinde Türkiye Afrika’da, Orta Asya, Ortadoğu’da, Suriye’de de önemli bir oyuncu. Bu Türk diplomasisinin ne kadar etkili ve verimli olabileceğinin önemli bir örneği. Türkiye’nin Güney Kafkasya’da, Azerbaycan-Ermenistan barış sürecindeki rolü de önemli. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırı savaşı sürecinde iki tarafın bir araya gelmesi ve Karadeniz Tahıl Anlaşması da Türk diplomasisinin büyük bir başarısıydı. Türkiye’nin Montrö Anlaşması gereğince savaş gemilerinin geçişine izin vermemesi de savaşın daha da büyümesine mâni oldu. Türkiye büyük bir rol oynuyor bu süreçte” diye konuştu. 

Ossowski, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili görüşmelere başlamadık henüz ama ekonomi ile ilgili görüşmelerin bu yolu da kolaylaştıracağını düşünüyorum. AB yapısında 27 ülkenin bazı konularda uzlaşmaya varması gerekiyor.  Özellikle ilişkilerin yeniden canlandığı bu aşamada ticari konularda bazı rahatsızlıklar vardı. Bu konuda ne kadar adım atarsak Gümrük Birliği sürecinde de daha kolay yol alırız. Tüm bu görüşmelerin somut sonuçları var. 2024 yılında Türkiye ile AB arasında ticaret rekoru kırıldı. Biz de Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği sadece Türkiye’nin değil AB’nin de yararına” diye ekledi. 

Vize sorunu öncelikli konu

Ossowski, “Göreve başladığımda vize sorununu kontrol altına almayı önceliklerimden biri haline getirdim. Çünkü insanların vize almak için bu kadar beklemesi iyi bir şey değil. Schengen ülkeleriyle çok yoğun temaslarda bulundum, Türk yetkililerle temasları sıklaştırdım, yeni bir bakış açısı geliştirmek için çalıştık. İşin doğrusu Avrupa Birliği 10 yıl önce Türkiye’ye vize serbestisi için öneride. Bu konuda 72 kriter vardı, Türkiye 66’sını karşıladı. Biz Türkiye’nin kalan bu 6 kriteri karşılamasını arzu ediyoruz. Ama bu sırada da insanların konsolosluklar önünde bekleyip vize alamamadan dönmesine izin veremeyiz. Bu yüzden çok ciddi süreçler başlattık. Bir kademelendirme ile vize alınması sistemi var.(Önce tekli giriş sonra çoklu giriş imkanı veren bir sistem)Şunu da söylemeliyim Türkiye’de verilen vizelerin yüzde 70’i çoklu giriş imkanı sağlıyor. Küresel olarak bu ortalama yüzde 50”  ifadelerini kullandı. 

“Türkiye diğer ülkeler gibi kriterleri karşılasaydı çoktan vize serbestisine sahip olabilirdi”

“Türkiye, Çin’den sonra en çok Schengen vizesi alan ikinci ülke. Biz, güçlü bir şekilde bu sorunu çözmenin yollarını arıyoruz. Ancak Türk makamlarına da ilettim bazı turizm acentaları sahtelikle aldıkları randevuları satarak para kazanıyor. Onlar çok sayıda randevuyu bloke ettiği için normal başvuranlar randevu bulmakta sıkıntı çekiyor. Geçtiğimiz günlerde 500 Euro’ya Schengen vizesi teklif eden bir turizm acentası gördüm. Çok sayıda sahte doküman da geliyor. Yine de şunu söylemek isterim dünyada her 10 Schengen vizesinden biri Türkiye’ye veriliyor. Ama diğer nokta da şu ki Türkiye diğer ülkeler gibi kriterleri karşılasaydı çoktan vize serbestisine sahip olabilirdi”

Related Posts

Kılıçdaroğlu’na ofis operasyonu: Mal sahibi ‘ihtiyaçtan’ satışa çıkardı

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofis satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından ilana konulan villa, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan ayrılmasının ardından hem parti kurmayları hem de kamuoyunun dikkatini çeken bir adresti. Şaibeli kurultay davası ve etkileri sürerken yaşananlar Kılıçdaroğlu’nu ‘bezdirme’ çabaları olarak nitelendiriliyor.

Bakan Tunç’tan LeMan dergisi soruşturmasına ilişkin açıklama: 4 kişi tutuklandı, 2 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı

Bakan Tunç’tan LeMan dergisi soruşturmasına ilişkin açıklama: 4 kişi tutuklandı, 2 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı

Kuzey Kore’de plaj sezonu açıldı: Ülkenin lideri kaydıraktan kayanları izledi

Kuzey Kore, Kim Jong Un’un liderliğinde dev bir sahil tesisini halkın kullanımına açtı. Yabancı turist yasağı sürerken açılışı yapılan Wonsan-Kalma bölgesi, hem iç turizmi canlandırmayı hem de Rus ve Çinli turistleri çekmeyi hedefliyor. Ancak uluslararası ilgiyi toplamak için henüz erken görünüyor.

‘Hayalet çocuklar’ polisleri hayrete düşürdü: Hayatları boyunca okula gitmediler… Konuşmayı bile bilmiyorlar

İtalya’nın Turin kenti yakınlarındaki Lauriano’da, sel tehdidi nedeniyle boşaltılan harabe bir çiftlikte, 9 ve 7 yaşlarında iki kardeş bulundu. Ancak kurtarma ekiplerinin gördükleri, deneyimli görevlileri bile şoke etti.

74 gündür tutuklu olan tekstil işçisine ‘Cumhurbaşkanına fiili saldırı’ suçundan iddianame!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşurken “AK Parti sebep enflasyon sonuçtur”, “Allah’ın dinini kullanma Reis” şeklinde pankart açtığı ve elindeki telefonu platforma doğru attığı için tutuklanan 3 çocuk babası tekstil işçisi N.K. (44) hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Cumhurbaşkanına fiili saldırı” suçlarından ayrı ayrı iddianame düzenlendi.

PKK Saldırısı

PKK Saldırısı… Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ, konu hakkında, “PKK 10 askerimizi İHA saldırısı ile yaraladı” dedi.