Ağızdaki bakteriler ‘gelecekteki bunama riskinizi belirliyor olabilir’

BBC

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre insanların ağızlarındaki bakteriler, yaş aldıkça gelecekteki beyin fonksiyonlarıyla ilgili ipuçları verebilir.

Exeter Üniversitesi’nin liderliğinde yapılan çalışmada, belirli bakteri türlerinin daha iyi hafıza ve dikkatle, diğerlerinin de Alzheimer ve beyin sağlığındaki diğer sorunlarla ilişkili olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibinin başındaki uzman Dr. Joanna L’Heureux “Sorun yaşamaya başlamadan ya da teşhis için doktora gitmeyi düşünmeden önce bile Alzheimer geniniz olup olmadığını tahmin edecek durumda olabiliriz” dedi.

Araştırma henüz ilk aşamada, ancak uzmanlar şu anda, nitrat yönünden zengin yeşil yapraklı gıdalar gibi belirli sağlıklı yiyeceklerin, belirli bakterilerin oluşumunu artırıp artırmayacağını inceliyor.

BBC Araştırmaya 50 yaşın üzerindeki 100’den fazla gönüllü katıldı.

Çalışmaya katılan uzmanlardan Prof. Anne Corbett’e göre “Araştırmanın etkileri büyük”.

“Belirli bakteriler beyin işlevlerini desteklerken bazıları da gerilemeye yol açıyor. Ağızdaki bakteri dengesini değiştirecek tedaviler, bunamayı önlemede çözümün bir kısmı olabilir. Beslenme alışkanlıklarında değişiklikler, prebiyotikler ya da ağız hijyeninde değişikliklerle ve hatta hedefe yönelik tedavilerle bu olabilir.”

Çalışmada, bir başka çalışma için zaten bilişsel testlere tabi tutulmuş 50 yaşın üzerinde 115 gönüllü kullanıldı.

Araştırmacılar, gönüllüleri beyin işlevlerinde sorun olmayanlar ve orta dereceli bilişsel sorunları olanlar şeklinde ikiye ayırdı.

Her iki gruptaki katılımcılar da kullandıkları ağız yıkama sıvılarından örnek yolladı ve bu numuneler incelendi.

  • Beyni ve hafızayı güçlendirmenin yolları
BBC Çalışmaya katılan gönüllüler, ağızlarını yıkadıkları sıvıyı gönderdi ve bu sıvılar incelendi.

Üniversite, ağızlarında yoğun bir şekilde Neisseria ve haemofil bakterileri bulunanların daha iyi hafızaları, dikkatleri ve karmaşık görevleri gerçekleştirme kabiliyetleri olduğunu belirledi.

Ancak Dr. L’Heureux, Porpiromonas bakterisi olan bireylerde daha çok hafıza sorunları olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Düşük nitrat oranlarıyla bağlantılı Prevotella adlı bakteri grubunun ise Alzheimer hastalığının risk genini taşıyanlarda daha çok görüldüğünü belirtti.

Dr. L’Heureux, “Kırmızı pancar gibi şeyleri yemenizi tavsiye ediyoruz. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, roka, marul, çok fazla salata. Alkol ve çok fazla işlemden geçmiş şekerli gıdalardan da uzak durmanızı öneriyoruz” dedi.

Yeşil yapraklı sebzeler, en büyük doğal nitrat kaynaklarından biri.

  • ‘Demans riskini artıran 14 sağlık sorunu tedavi edilirse vakaların yarıya yakını önlenebilir’
  • Landais Alzheimer: Herkesin demans hastası olduğu köy
  • Yeni bir araştırmaya göre pandemi, 50 yaş üstü kişilerin beyin sağlığını olumsuz etkilemiş olabilir

Related Posts

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

Samsung’un One UI 7 güncellemesi pil tüketimini artırabilir: Bu bir sorun değil

Samsung’un yeni yazılım güncellemesi One UI 7’yi yükleyen Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 kullanıcıları, cihazlarının normalden daha hızlı şarj tükettiğinden şikayetçi durumdalar. Bazı kullanıcılar, günlük kullanımda bile cihazlarını birkaç kez …

Google NotebookLM uygulaması geliyor! İşte özellikleri

Google’ın yapay zeka destekli öğrenim platformu NotebookLM, yakında mobil uygulama olarak kullanıcılarla buluşuyor. Aralık 2023’te web tabanlı hizmet olarak başlatılan NotebookLM, uzun süredir tarayıcı üzerinden kullanılabiliyordu. Google …