Aile hekimi raporları artık resmen ücretli hale geldi

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yayımlandı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme kapsamında, aile hekimlerinin bazı sağlık raporları artık ücret karşılığında verilecek. Ayrıca, aile hekimleri mesai saatleri dışında da ücretli hizmet sunabilecek.

Sosyal Güvenlik ve sağlık sisteminde önemli değişiklikler getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanma koşullarında yeni uygulamaları beraberinde getiriyor.

Katılım Payı 20 Liraya Yükseltildi

Kanunla birlikte sağlık hizmetleri için alınan katılım payı ücretlerinde artış yapıldı. Ayakta tedavilerde hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 20 liraya yükseltildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, aile hekiminden sevk edilen hastalar için katılım payını yüzde 50 oranında düşürebilecek. Bu sayede sevk zinciri teşvik edilirken hastaların sağlık sisteminde yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Özel Sektöre Prim Desteği Azaltıldı

Kanun, özel sektör işverenlerine verilen SGK prim indirimleri konusunda da değişiklik içeriyor. Özel sektör işverenlerine sağlanan 5 puanlık prim indirimi 4 puana düşürüldü. Ancak, imalat sektöründe çalışan işverenler için mevcut 5 puanlık destek uygulaması devam edecek.

Bu düzenlemeyle, işverenlerin yükümlülüklerinin bir kısmı hafifletilirken, bazı sektörlerde teşviklerin korunması amaçlanıyor.

Aile Hekimi Raporları Artık Ücretli

Yapılan diğer önemli bir değişiklik ise aile hekimlerinin sunduğu sağlık raporlarıyla ilgili oldu. Ehliyet almak veya farklı amaçlarla alınan bazı sağlık raporları artık ücret karşılığında verilecek.

Özellikle ehliyet, spor lisansı gibi işlemler için talep edilen raporlar ücretli hale gelirken, bu ücretlerin döner sermayeye aktarılacağı belirtildi. Ayrıca, aile hekimleri mesai saatleri dışında da ücret karşılığında sağlık hizmeti sunabilecek. Bu düzenlemeyle, vatandaşların mesai saatleri dışında da aile hekimlerine ulaşabilmesinin önü açılmış olacak.

Related Posts

Özgür Özel’den 13. kez Silivri ziyareti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ediyor.

‘Yolsuzluk’ göndermesi yaptı! Ali Babacan’dan Erdoğan’a ‘CHP operasyonları’ tepkisi: ‘Külahımıza anlatın…’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, “Sadece muhalefet belediyelerinin üzerine giderek sözüm ona yolsuzlukla mücadele ediyorsunuz. Külahımıza anlatın, külahımıza. Başkaları yutsa da biz yutmayız” dedi.

Adalet Bakanı Tunç ‘Videolu mesaj mevzuata uygun değil’ demişti: Teröristbaşı Öcalan’ın videosunu AA ve TRT servis etmedi

Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan, örgüte bağlı grupların silah bırakmaya başlamasından bir gün önce görüntülü bir mesaj yayımladı. Gelinen noktanın ‘tarihi’ olduğunu ifade eden Öcalan’ın “videolu” mesajı, iktidara yakın AA ve TRT tarafından servis edilmedi.

TBMM’de ilginç anlar: Kürsüye gelin ve damat mankenleriyle çıktı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, TBMM Grup Toplantısı’nda gençlerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle evlenemediklerini belirterek gelin ve damat cansız mankenleriyle kürsüye çıktı.

İtalya’da yangın yerleşim yerlerine yaklaştı: Sardinya Adası’nda tahliye

İtalya’nın Sardinya Adası’nın kuzeyinde çıkan yangın sonucu 20 kişinin tahliye edildiği kaydedildi.

2 çocuk babası evinde ölü bulundu

Eskişehir’de yakınlarının haber alamadığı 2 çocuk babası Ziya Yılmaz (43) evinde ölü bulundu.