Çin-Japonya İlişkileri İyileşiyor

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin-Japonya İlişkilerinin Önemine Dikkat Çekiyor

TOKYO, 23 Mart (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin-Japonya ilişkilerindeki iyileşme ivmesinin kolay elde edilmediğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi temelinin korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Cumartesi günü Tokyo’da Japonya Dışişleri Bakanı İvaya Takeşi ile görüşmesi sırasında açıklamalarda bulunan Wang, iki yakın komşu ülke olan Çin ve Japonya arasındaki ilişkilerin, ikili ilişkilerin ötesinde bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang, iki tarafın tarihle yüzleşerek geleceğe bakması, ikili ilişkilerde doğru yönde ilerleme kaydetmesi, çeşitli alanlarda karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmesi, istikrarlı ve uzun vadeli ikili ilişkileri teşvik etmesi ve hem iki ülkenin hem de Asya’nın barış ve refahına katkıda bulunması gerektiğini belirtti.

Tarihi doğru anlama ve doğru ele almanın Japonya’nın savaş sonrası uluslararası topluma dönüşü için önemli bir ön koşul olduğunu kaydeden Wang, ülkenin komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi için siyasi bir temel olan bu koşulun aynı zamanda Japonya’nın barışçıl kalkınma taahhüdüne bağlı kalıp kalmayacağının test edilmesinde de önemli bir kriter olduğunu vurguladı.

Wang, Çin ile Japonya arasındaki dört siyasi belgenin, ikili ilişkilerin geçmişi ve Taiwan sorunu konusunda açık hükümler ortaya koyduğunu ve bu hükümlerin kesinlikle uygulanması gerektiğini ifade etti.

İvaya ise Japonya’nın uzun zamandır barışçıl kalkınma yolunu izlediğini ve Japonya ile Çin arasındaki dört siyasi belgeye uymaya büyük önem verdiğini söyledi. Bakan, 1972 yılında Japonya ile Çin arasında yapılan ortak bildiri temelinde Taiwan meselesi konusundaki duruşlarının değişmediğini de belirtti.

İki ülke liderlerinin kasım ayında Japonya ve Çin arasındaki karşılıklı faydaya dayalı stratejik ilişkinin kapsamlı şekilde ilerletilmesi ve yapıcı ve istikrarlı ikili ilişkiler kurulmasına yönelik önemli bir uzlaşıya vardıklarını kaydeden bakan, bu uzlaşı temelinde iki tarafın ikili ilişkilerin geliştirilmesini teşvik etmek için çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.

İki ülke arasında işbirliği için büyük bir potansiyel olduğunu söyleyen bakan, Çin ile diyalog ve iletişimi güçlendirerek çeşitli alanlardaki işbirliğinde daha fazla sonuç almaya ve iki halka daha fazla fayda sağlamaya kararlı ve istekli olduklarını vurguladı.

İvaya, uluslararası konjonktür hızla değişirken sorumluluk sahibi ülkeler olarak Japonya ve Çin’in bölgesel barış ve istikrarın korunmasında olumlu rol oynamak üzere birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

2 çocuk babası evinde ölü bulundu

Eskişehir’de yakınlarının haber alamadığı 2 çocuk babası Ziya Yılmaz (43) evinde ölü bulundu.

İsmailağa’nın açılışına AKP’liler akın etti! Soylu o isimle yan yana oturup kime mesaj verdi?

Trabzon’un Of ilçesinde, İsmailağa Cemaati’nin düzenlediği dergah açılışına, AKP’li siyasetçiler akın etti. Uzun süredir sessizliğini koruyan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da safların en önlerinde yer aldı. Cübbeli Ahmet Hoca’yla “şeyhlik” rekabetinde olduğu bilinen Salih Topçu ile yan yana oturan Soylu’nun ne mesaj vermek istediği merak konusu oldu.

CHP 81 il başkanından ortak açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e soruşturma açılmasının ardından CHP 81 İl Başkanı ortak bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada “PM Üyemizi tutukladınız, partimizin en üst organına saldırdınız unutmayacağız. Genel Başkanımızı susturacaklarını düşünüyorlar. Yanıldıklarını görecekler” ifadeleri kullanıldı

Önce birbirlerine; sonra insanlara saldırdılar: Üçü ağır 24 yaralı

Fransa’nın güneyindeki Aurillac kasabası sabah saatlerinde ender rastlanan bir olaya sahne oldu. Asya tipi eşek arıları ile bal arıları arasındaki mücadele, insanları vurdu. Üçü ağır olmak üzere 24 kişi yaralandı.

Soykırım kurbanları 30 yıl sonra defnedilecek

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta yaşanan ve “Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nın ardından görülen en büyük insanlık trajedisi” olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı’nda Sırp güçlerince öldürülen ve kemik kalıntılarına yıllar sonra ulaşılan …

Teksas’ta can kaybı artıyor

Texas’ın merkezinde yaşanan ani sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı, 15’i çocuk olmak üzere 67’ye yükseldi. Kayıpların bulunması için yoğun arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.