Doğu Akdeniz’deki lagünler göçmen kuşlara mola noktası oluyor

Göçmen Kuşlar Türkiye Üzerinden Afrika’ya Yolculukları Sırasında Nerede Dinleniyor?

Göçmen kuşlar, kış aylarını geçirmek için Afrika’ya yaptıkları yolculuklar sırasında Hatay ve Adana’daki sulak alanları tercih ediyorlar.

Adana’daki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan lagünleri, göçmen kuşların her yıl uğradığı önemli duraklardan sadece birkaçıdır.

Hatay’daki Subaşı, Mileyha Sulak Alanı ve Reyhanlı Barajı da binlerce kuşa ev sahipliği yaparak her göç döneminde onların mola noktası haline geliyor.

“Kuş Göç Rotalarının Kesiştiği Yer Doğu Akdeniz Sahilleri”

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Türkiye’nin önemli üç kuş göç rotasından biri üzerinde olduğunu belirtiyor. Atmaca, Türkiye’nin yılda 400’den fazla göçmen kuş türüne ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Avrupa’nın doğusundan başlayıp İstanbul üzerinden Akdeniz’in doğu kıyılarına kadar uzanan önemli bir göç yolu mevcut. Buna ek olarak, Kafkasya’dan gelen kuşlar, Hatay’ın Belen ilçesinden Afrika’ya uzanan farklı bir rotayı takip ediyor. Bunun yanı sıra, İstanbul üzerinden gelen ve Akdeniz sahillerinden Afrika’ya varan kuşlar da bulunuyor. Göç rotalarının hepsinin kesiştiği yer ise Doğu Akdeniz sahilleridir. Göçmen kuşlar, bölge müdürlüğünün sorumluluk alanındaki sulak alanlarda konaklama, beslenme ve üreme faaliyetleri gerçekleştirmektedirler. Türkiye, göçmen kuşlar için stratejik ve önemli bir konuma sahip.” diyor.

Kuşların konakladığı sulak alanlara her yıl çok sayıda su kuşunun uğradığını belirten Atmaca, Adana’daki mola noktalarında kuşların dinlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor. Ayrıca, kuşların beslenme alanlarındaki arazi işgallerine karşı gerekli tedbirlerin alındığını ve kaçak avcılıkla mücadele edildiğini vurguluyor.

Atmaca, ekiplerinin Toros Dağları’nda kış aylarında yaban hayvanlarının beslenmesine yönelik çalışmalar yaptığını ve yaz aylarında su ihtiyacını karşılamak için su yalakaları oluşturduklarını anlatıyor.

Göçmen kuşların doğal yaşam alanlarının korunması ve çevre bilincinin artırılması amacıyla her yıl 5 Ocak’ta “Dünya Kuş Günü”nün kutlandığını belirten Atmaca, kuş gözlemciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Depremin ruh sağlığı üzerindeki etkisi: Uzman isimden 7 öneri

Doğal afetler, bireylerin ruh sağlığını derinden etkileyerek travma, kaygı ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.  Klinik Psikolog Dr. Yasemin Meriç Kazdal, deprem stresini azaltmanın bazı yollarını paylaştı.

Kayıp “T” harfleri merak konusu olmuştu: Gerçek ortaya çıktı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde aynı cadde üzerinde bulunan 6 tabeladaki “T” harflerinin kayboluşu mesak uyandırmıştı. Tabelalardaki kayıp harfleri sırrı ortaya çıktı.

Özgür Çelik, iktidar medyasının İmamoğlu’na yönelik başlattığı valiz ve bant tartışmalarına son noktayı koydu

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binasında, İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na ait, iktidara yakın medya tarafından servis edilen “bavul ve kamera kapatma” görüntülerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pakistan’da işletmeler Filistin’e destek için dükkan kapattı

Pakistan’da ülke genelinde İsrail’in Filistin’e saldırılarını protesto etmek amacıyla düzenlenen dükkan kapatma eylemine, birçok işletme destek gösterdi.

Kütahya’da iki otomobil çarpıştı: Bir yaralı

Kütahya’da iki otomobilin çarpıştığı kazada bir kişi yaralandı.

D-100’de 5 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Kocaeli D-100 Karayolu’nda 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Kaza nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir