HAK-İŞ Genel Başkanı: En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: Tüm Emeklilerin Gününü Kutluyoruz

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, “30 Haziran Dünya Emekliler Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüm emeklilerin gününü kutladı.

Türkiye’nin büyümesinde ve gelişmesinde emeği olan emeklilerin, toplumsal hafızanın ve üretim kültürünün taşıyıcıları olduğunu hatırlatan Arslan, emeklilerin sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal yönüden de desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sosyal güvenlik sisteminin emeğe dayalı, hak temelli bir anlayışla yeniden ele alınması gerektiğine işaret eden Arslan, mevcut sosyal güvenlik sisteminde emekli aylıklarının belirlenme kriterleri ve aylıkların düzeyinin, emekçiler açısından hak kayıplarına ve emeğin karşılığını tam alamamaya neden olduğunu ifade etti.

Sosyal güvenliğin, sigortalıların çalışmaları süresince ödedikleri primler karşılığında, emeklilik döneminde elde edilen meşru bir hak olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, bu yaklaşımın hem sistemin mali sürdürülebilirliğini hem de toplumsal adalet duygusunu güçlendireceğini, sosyal güvenlik sistemine olan güveni artıracağını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli, dul ve yetim aylığı alanlar ve ailelerin temmuzda yapılacak artış oranını büyük bir umutla beklediğini aktan Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, temmuz ayında belirlenecek emekli aylığı artışının emeklilerimiz ve hak sahiplerinin, alım gücünü koruyacak ve yaşam standartlarını destekleyecek bir düzeyde olmasını talep etmekteyiz. Bununla birlikte en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi bu aylıkların, prim ödeme gün sayısı ve kazanç düzeyi dikkate alınarak adil bir şekilde artırılması toplumun en büyük beklentisidir.” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLİK HESAPLAMA SİSTEMİ YENİDEN ELE ALINMALI”

Arslan, 2024’de emeklilik başvurusu yapan sigortalılar ile 2025’te emekli olanlar arasında emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısından kaynaklanan farklar oluştuğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Mevcut sistem, enflasyonun dalgalı seyrettiği dönemlerde başvuru yılına göre kişilere avantaj ya da dezavantaj sağlayarak sonuçlar doğurmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda başvuru yılına bağlı olarak emekli aylığında yaşanan farklılığın, bu yıl da benzer şekilde devam edeceği görülmektedir. Konfederasyon olarak emeklilik hesaplama sisteminin yeniden ele alınarak, yaşanan hak kayıplarının önüne geçilmesine yönelik talebimizi yeniden vurguluyoruz.”

Sendikalılığın, kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi, primlerin eksiksiz yatırılması, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı işçinin korunması, emeğin güvencesi anlamına geldiğini hatırlatan Arslan, sendikasız çalışan tüm işçileri sendikalı ve HAK-İŞ’li olmaya davet etti.

Arslan, emekli olan bireylerin haklarını savunabilmesi, toplumsal dayanışmayı sürdürebilmesi ve örgütlü mücadelenin bir parçası olabilmesi için uygun hukuki ve kurumsal zeminlerin oluşturulmasını talep ettiklerini belirtti.

Related Posts

Kazada yeni aldığı aracın hava yastıkları patlamadı! Ünlü şirkete 5.5 Milyon TL’lik dava

Aydın’da bir şahıs sıfır kilometre aldığı 2024 model araçla yaptığı kaza sonucu hava yastıkları açılmayınca tüketici mahkemesine başvurup ünlü şirketten davacı oldu.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.