Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Demir Eksikliği ve Anemi Arasındaki Farklar

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliğinin vücut için önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor.

Demir eksikliği ve aneminin farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, demir eksikliğinin kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu söylüyor. Aneminin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu açıklıyor.

Özellikle kadınlar, vejetaryen bireyler ve sindirim sistemi problemleri olan hastaların demir eksikliği riski altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemine değiniyor.

Yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünlerinin demir için en iyi kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenlerin beslenme düzenlerinden dolayı demir eksikliği riski taşıdığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda mide ya da barsak problemleri olan hastaların da demir eksikliği gelişebileceği bilgisini veriyorlar.

Demir eksikliğinde tedavi yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Doç. Dr. Demir, hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirtiyor. Demir takviyesinin dozunun yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterdiğine işaret ediyor.

Fazla demir almanın vücutta birikmelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, gereğinden fazla demir alımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değiniyorlar. Bu nedenle demir takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle menopoz öncesi kadınların düzenli olarak kan değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, demir eksikliği tedavisinde sabırlı olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi takdirde demir eksikliğinin tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menopoz sonrası ve erkek hastalarda demir eksikliğinin altında farklı sağlık sorunları yatabileceğini ifade eden uzmanlar, gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Damar yoluyla verilen demir takviyelerinin dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Related Posts

Küresel ısınma kadınlarda kanser riskini artırıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yapılan araştırma, küresel ısınmanın meme, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri vakalarını ve kanser kaynaklı ölümleri artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, sıcaklık artışının özellikle kadınları daha savunmasız hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Mısır’da bir ilk: Yaşam Boyu Başarı Ödülü Haberal’a verildi

Prof. Dr. Mehmet Haberal Mısır’da ilk kez bir bilim insanına verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Glütensiz ürünleri yerken bir kez daha düşünün!

Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, glütensiz besinlerin bilinçsizce tüketilmesinin kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Özellikle işlenmiş glütensiz ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.