Zirai don, kayısı ihracatını düşürdü

Malatya’da Zirai Donun Etkisiyle Kuru Kayısı İhracatı Geriledi

Malatya’da 12 Nisan’daki zirai don olayının etkisiyle mayıs ayı kuru kayısı ihracatında düşüş yaşandı. Bu durum, ilk 5 ayda 132 milyon dolar gelir elde edilmesine rağmen, ihracatın büyük çoğunluğunun eski kontratlara dayandığı anlamına geliyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan Açıklama Yaptı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, medya mensuplarına yaptığı açıklamada, yaşanan zirai don sonrası ihracat çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Özcan, üreticilere her zaman destek verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Mayıs ayında toplamda 3 bin 697 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Geçmiş yıllara göre normalde mayıs ayı ihracatımız 6 bin tonun üzerinde olurdu. Bu düşüşün nedeni 12 Nisan’da yaşanan sorundur. Bu dönemde 21 milyon 871 bin dolar gelir elde ettik. Nisan ve Mayıs aylarındaki ihracatımızın büyük bir kısmı eski anlaşmalardan kaynaklanmaktadır. Yeni satışlarımızın yüzde 20’si yeni fiyatlar üzerinden yapılırken, yüzde 80’i ise önceden yapılan anlaşmalardan kaynaklanmaktadır.”

Özcan, gelecek sezon için umutlu olduklarını ve devletin vatandaşların yanında olduğunu ifade etti. Özcan şunları ekledi:

“2026’da gerçekleştireceğimiz üretimle birlikte kayısının ülke ve bölge ekonomisine sağlayacağı destekleri umutla bekliyoruz. İlk 5 ayda 27 bin 104 ton kuru kayısı ihraç ettik ve 132 milyon dolar gelir elde ettik. Avrupa, fiyatlar değişse de hala en büyük alıcı konumunda. Malatya kayısısını tercih etmeye devam ediyorlar.”

(AA)

Related Posts

Kazada yeni aldığı aracın hava yastıkları patlamadı! Ünlü şirkete 5.5 Milyon TL’lik dava

Aydın’da bir şahıs sıfır kilometre aldığı 2024 model araçla yaptığı kaza sonucu hava yastıkları açılmayınca tüketici mahkemesine başvurup ünlü şirketten davacı oldu.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.